söndag 2 september 2012

madickens ordlista =) och summering av 0-17 månader

Madicken säger nu för tiden en "Massa" ord.
kanske inte fullt förstårliga för alla, men mycket tydliga när man känner henne. och för dem som inte känner henne så väl demonstrerar hon vad hon menar om de inte förstår!
häst
ille (wille)
mamma
pappa
issa (issil)
isma/tatta (tisma)
ovve (hund)
bäää (får)
anka
sitta
sitta här
miiin/miiina
bila (bil/bilar)
miiina bila
mamma sitta
omma (blomma)

ja
nää (nej)
oj (om något hänt, "spillt" (hällt) ut välling, kissat på golvet eller ser tismas löpdroppar på golvet)
tack
hej
hallo (när hon "pratar" i telefon)
hej då
uss (buss)
app (napp - inte att förglömma!)
upp/opp
oppa (hoppa/studdsmatta)
xl (axlar (nytt för idag))
boll (säger hon inte så mycket nu mera)
ampa (lampa)
ebba (kusin ebba)
iggo (kusin viggo)
ola
danne (vår granne, men hon har bara sagt det någon gång (till min förvåning) o pekar på honom genom fönstret)
etta (hertha / g-mormor)
aara (saara)
hella
leo
uuta (sluta)
älm (hjälm, sägs ibland. hon har en passion för hjälmar)
äta
drick
ölk (mjölk)
aj (sägs ofta och mycket)
tudde (kudde)
sin (apelsin)
nan (banan)
aooo (mjao)
vov vov vov
kvack kvack kvack (säger både grodan och ankan)
mmmm   brmmmm mmmm (pappas 4hjuling och bilar)
öja (blöja)
umpa (strumpa eller rumpa men det visar hon tydligt vilket av dessa två hon menar!)
ko (sko)
öa (öra)
öa (öga)
näsa (madicken har en förkärlek till näsor (?) hi hi kanske är det därför hon gillar män bättre än kvinnor. menar ofta har ju män/gubbar större näsor!)
ägg/ägga
oggi (övar vi på med rätt gott resultat)
opp (snopp, något som har varit mycket intressant den sista månaden då hon upptäckte att william och pappa har snoppar men inte hon och jag!)

kanske är det fler ord som jag glömt.
skriver detta mest som en kom ihåg för mig själv.

har varit mycket dålig på att memorera när madicken lärt sig saker och ting. kommer bara ihåg att hon satt vid 5,5 månad, första tanden (tror jag) vid ca 8 månader, gick sina först två steg fyra dagar innan hennes ett års dag. men sen gick hon inte förrän hon var ca 13 månader. bara något enstaka steg. mamma var hennes första ord om man bortser från mmmm brmmm mmm från det att hon var 8 månader lekte hon så med bilar (undra vem hon lärt sig det av?!) vid 16 månader hoppar hon jämnfota både inomhus och på studdsmatta. 17 månader hoppar hon riktigt bra på studdsmattan och övar på att hoppa på rumpa (men givetvis kommer hon inte upp i studds från rumpa till stående än). även ställer hon sig som william för att "göra volter" men bara i position som tur väl är...
0-6 månader märkte vi inte av att vi hade ett barn. hon hade ont i magen två gånger.
7-12 månader var hon nästan lika omärkbar. bara åt, sov, och var allmänt nöjd.
13-17 månader. börjar hon visa att hon har humör med råge. visar vad hon vill och vad hon INTE vill! upptäcker världen så att mamma och pappa knappt inte hinner med. upp i fönster. står högst upp på poolstegen (som inte stod över poolen som tur väl var... ) klättrar upp på pappas fyrhjuling. förstår allt verkar det som. hjälper till att kasta kläder i tvätten (men måste säga tvättkorgen inte tvätten för då kan hon blanda ihop det med toaletten!!) lämna till pappa eller den man ber om. ge djuren mat. springer ifrån eller ljuger när man frågar om hon har bajsat =) har älskat skor och mössor sen hon var 12 månader och det sitter i ännu. mycket utklädning blir det och solglasögon är sååå cooolt! men min farmors peruker är hon nästan lite rädd för.. hjälper till att mocka i stallet är nästan lika roligt som att plocka ut ALLA leksaker i hela rummet och sprida ut dem i huset. är precis lika glad som hon är arg, men det arga går än så länge snabbt över. och är alltid glad när hon vaknar eller om hon blir väckt! om det inte är så att det är nya personer i närheten när hon vaknar, då vill hon ha närhet innan hon blir sig själv.
äter nästan allt med god aptit, men russin, havregrynsgröt och ägg har varit en storfavorit sen början. gillar dock ej tonfiksk, smörgåstårta och kroppkakor. kräkte när hon var mindre av banan och lax.
fick inte kakor, saft och liknande när hon var 15 månader. och saft är till fest!! hon älskar det. hon har inte fått godis ännu, men popcorn fick hon smaka nu när hon var 17 månader = satt stilla hur länge som helst!

ser fram emot allt som kommer att hända de närmsta 6 månaderna till hon fyller två år! just nu sker hon i utveckling =) och jag som tidigare aldrig önskat att hon skulle varken, sitta, gå, prata eller något annat. men nu är det skillnad - nu är utvecklingen redan i full gång =)



1 kommentar:

  1. Sitter här och läser lite medan jag är en trygghet vid dotterns vagga. Hon sover men vaknade nyss och grät. Hon har en period just nu då hon drömmer mycket och sorterar intryck. Jag har från dag ett skrivit i en vanlig bok om allt som händer. Allt från mat, sömn, utveckling osv. Kanonroligt att ha senare, glömmer så fort. Dessutom ska jag göra en bok av en blogg (finns att göra på nätet) som vi har haft under vår resa. Den var endast öppen för våra släktingar. Tror faktiskt att den kommer uppskattas när O blir äldre och förstår innehållet i den.

    SvaraRadera